Asset Publisher

Riba-roja i Paterna treballen pel Parc Natural del Túria i la Vallesa

  • Ambdós municipis han presentat una iniciativa conjunta per a donar suport a mesures innovadores en l’àmbit del desenvolupament urbà sostenible.
  • El projecte preveu la formació i informació a la població per a incrementar el nivell d’autodefensa..

Els ajuntaments de Paterna i Riba-roja de Túria han presentat este matí el projecte Guardian, una iniciativa innovadora que han preparat juntament amb Hidraqua i amb la qual tots dos municipis pretenen millorar la preparació i la resiliència als incendis de la zona boscosa que compartixen del Parc Natural del Túria i la Vallesa, a través de la reutilització d’aigües residuals procedents d’una estació depuradora

A l’acte de presentació, que ha tingut lloc en el castell de Riba-roja, han assistit l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga; l’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo; el gerent d’Hidraqua, Massimo Marras, i el director del Parc Natural del Túria..

A la cita també hi han assistit diversos representants d’altres empreses i institucions que han participat en este projecte, com és el cas de la consultora Medi XXI, el Grup d’Economia de l’Aigua de la Universitat de València, l’Institut d’Enginyeria de l’Aigua i el Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València i Cetaqua, el Centre Tecnològic de l’Aigua.

Durant el torn d’intervencions, els dirigents han informat que el projecte Guardian s’ha presentat a la tercera edició de les Urban Innovative Actions (UIA), una convocatòria que atorga fons per a donar suport a mesures innovadores en l’àmbit del desenvolupament urbà sostenible. El projecte, amb un període d’execució que va de març de 2019 a març de 2022, té un cost total de 5,5 milions d’euros, subvencionables al 80% amb fons FEDER de la UE, mentre que la resta del cost estarà finançat pels ajuntaments, empreses i universitats mencionats anteriorment.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha assegurat que “es tracta d’un projecte que complix els paràmetres d’R+D+I, segons els criteris de sostenibilitat amb el doble vessant de la reutilització de les aigües residuals procedents de la depuradora EDAR Camp de Túria II i la prevenció dels incendis en el Parc Natural del Túria i la Vallesa”.

Raga ha destacat el treball inicial dut a terme per un estudiant d’Agrònoms, el qual va posar sobre la taula esta iniciativa, i ha incidit en la necessitat de protegir tant este enclavament natural com les zones residencials, entre les quals Els Pous, València la Vella i Masia de Traver, que limiten amb el Parc Natural del Túria. “Seguirem treballant en la neteja, conservació i adequació del Parc, especialment en el tractament de les canyes junt amb la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria i el Parc Natural”.

Pel que es referix a Paterna, que aportaria al projecte 700.000 €, també subvencionables al 80%, Juan Antonio Sagredo ha explicat que, entre altres actuacions, s’instal·laria en la zona forestal paternera tota una xarxa de subministrament d’aigües reutilitzades, 2 depòsits d’aigua de 500 m3 i una xarxa de fins a 9 canons d’aigua en la zona perimetral de vivendes amb major risc en cas d’incendis, que donarien cobertura a 800 ml de la interfície urbana-forestal.

A este respecte, el primer edil paterner també ha anunciat que el projecte preveu igualment per al seu municipi “la recuperació del llac de la Vallesa com a aiguamoll; l’execució de treballs de silvicultura preventiva en la interfície urbana-forestal, amb actuacions sobre una superfície aproximada de 36 hectàrees; l’execució de treballs de vigilància forestal en el bosc de la Vallesa; i la reforma i millora de la torre de vigilància forestal de la Vallesa”.

Les àrees urbanes de Riba-roja i Paterna compartixen la zona forestal de la Vallesa i el Parc Natural del riu Túria, els quals, a causa del seu alt nivell d’antropització i a la integració dins de l’estructura urbana, estan subjectes a un alt risc d’incendi, amb un alt impacte en termes de pèrdues de vida i danys materials.

Per eixe motiu, amb el projecte Guardian, tant Riba Roja com Paterna proposen un conjunt d’estratègies per a millorar la resiliència de les zones urbanes afectades. Es tracta de la implantació d’una bateria d’iniciatives innovadores, amb la utilització d’aigua regenerada com a eix central.

En estes actuacions, el gerent d’Hidraqua, Massimo Marras, ha destacat que “es tracta d’un projecte que preveu per primera vegada l’eliminació de clorpirifòs, un contaminant emergent que es troba en les aigües depurades que es preveu reutilitzar, i amb esta finalitat s’han desenvolupat uns sistemes que en permeten l’eliminació en els processos de depuració perquè, una vegada que es reutilitze esta aigua, ja no tinga eixe contaminant. L’aigua depurada d’esta manera es destinarà, a més, a la millora ecològica de l’embassament de la Vallesa, com a element integrat en esta innovadora estratègia de prevenció”.

Així mateix, es planteja la transformació de la vegetació amb la creació de “barreres verdes” en llocs estratègics, amb espècies més resistents al foc que ajuden a alentir l’avanç d’un front d’incendi en cas que es produïsca. Estes barreres verdes es regarien de manera controlada, amb l’aigua regenerada, per a assegurar que sempre tenen el contingut òptim d’humitat.

A diferència del que passa en l’actualitat, este reg serà regulat d’acord amb el mesurament de dades en camp, a través d’una xarxa de sensors, de manera que sols s’aportarà l’aigua estrictament necessària per a evitar el creixement descontrolat de la vegetació.

Finalment, el projecte preveu la formació i informació a la població per a incrementar el nivell d’autodefensa. La realització de mapes de reg individualitzats perquè cada veí conega el risc associat a la seua propietat i la formació perquè es prenguen les mesures encaminades a la seua reducció. També es preveu la realització de cursos, tallers i simulacres, i l’elaboració de guies de pirojardineria, és a dir, la jardineria que fa jardins resistents al foc.